2010. február 28., vasárnap

Egészséges életmód? (2) - Mosódió

Nem gondoltam, hogy éppolyan hosszú lesz a bevezető, mint amekkora lett az előző bejegyzés, de szó szót hozott, gondolat gondolatot követett és az kerekedett belőle, amit leírtam.
Viszont fontosnak tartottam mindezeket leírni, mert kitűnik belőlük, hogy bár távol állunk az igazán egészséges életmódtól, de megvan az akarat, az állandó javítani, jobbítani akarás. És amikor kicsit belefáradunk, akkor egyszerűen kirúgunk a hámból, majd megy minden tovább.

Hasonló törekvéseim nemcsak a táplálkozás terén vannak, hanem más területeken is, pl. a tisztálkodásban. Nem mondom, hogy mindig természetes dolgokat használunk, főleg, mert pl. egy folyékony szappan hozzávalóiból én nem tudok rájönni, hogy mi természetes és mi nem, de igyekszem itt is. Viszont, amikor tudomást szereztem arról, hogy lehet vegyszermentesen is mosni, nagyon kezdett érdekelni a dolog. Akkor lepődtem meg igazán, amikor a mosódióról információkat gyűjtögetve román oldalakon is keresgéltem és felfedeztem, hogy itthonról is lehet rendelni, méghozzá olcsóbban, mint Magyarországon. Mert addig az volt a tapasztalatom, hogy bármi jó létezik, az itt vagy nincs, vagy megfizethetetlen. A leírásokból kitűnt, hogy nagyon gazdaságos, ezért az egyszeri nagyobb befektetés időben többszörösen megtérül.

Annyi előzménye még volt a dolognak, hogy Magyarországról küldött nekem valaki egy adagnyi mosódióhéjat kipróbálásra. Először direkt fehéreket mostam és kíváncsi voltam, mennyire tisztulnak meg a ruhák. Semmi mást nem használtam, mint ecetet az öblítéshez. Az eredmény: jó volt, én meg nagyon lelkes lettem. Igaz, hogy minden foltot nem tüntetett el, de igazából a mosópor sem szokott mindent tisztára mosni. Ezzel pedig meg is rendeltem a kilós csomagolású mosódióhéjat, amit Anyuval grammra pontosan elosztottunk. Mert persze, hogy Anyuval és még pár szomszédasszonnyal megosztottam a felfedezésemet! Én is adtam kipróbálásra egy-egy adagnyit, amivel tulajdonképpen háromszor lehet mosni.
Hogy biztosra menjek, még rendeltem a dióhéj mellé 1 kg fehérítősó nevű, szintén természetes szert, amit tulajdonképpen nemcsak a fehér ruháknál lehet használni, hanem a tarkáknál is, valami folttisztító-féleség.

És aztán mostam és mostam. Egyszer István azt mondja, ni, milyen szürke a pólója. Hát nem látod, hogy az a régebbi fajta? - válaszoltam neki! És igazam volt. De egy idő után nekem is úgy tűnt, mintha szürkébbek lennének a fehér pólók, még az újabbak is. És nem beszélve arról, hogy a foltok mindig megmaradtak. Pl. nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy Boróka ruhái pecsétmentesek legyenek. És bár mosópor mellett is néha kellett Vanishezni, klórozni, azért mégsem annyira gyakran. Aztán azt is megfigyeltem, hogy a színes ruhák sem tisztulnak meg rendesen. Sok mindent megpróbáltam: növeltem a dióhéj-adagot, pedig az ajánlotthoz képest már eleve egy-két héjjal többet tettem. Fehéreket csak akkor mostam vele, amikor cseréltem, tehát még használatlanok voltak és max. 60 fokon. Tarkákat is csupán egyszer utána, 40 fokon. A leírások szerint azonban simán lehet háromszor mosni és még utána sem szabad őket eldobni, mert lehet hajmosó, edénymosó, univerzális használatú főzetet készíteni belőle. Ehhez képest én kipróbáltam vadiújakból és a főzet nem ért semmit. Pedig a leírás alapján adagoltam!

Nem tudom mi van. Még mindig úgy gondolom, hogy a hiba bennem van, mert nem létezik, hogy annyian használják, mindenkinek beválik, csak nálam nem. Nem is tudtam, írjak-e róla (ezért akartam írni a bevezetőt, amolyan magyarázkodás-féleként), merjem-e a "mítoszt" megtörni. Aztán úgy gondoltam, megírom, hiszen hátha kapok válaszokat, segítséget és tudom továbbra is használni. Nem azért írtam meg, hogy bárki, aki nem ismeri, eleve (rossz) véleményt alkosson róla, mondom, másnál nyugodtan beválhat, mert rengetegen használják itt is és amikor az infókat gyüjtögettem, csak jókat olvastam róla.

Pedig én akartam!
Fotó innen.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Kiváncsi vagyok, mások mit írnak. Én nem mertem belevágni, hanem helyette a mosószódát kezdtem használni, egyelőre csak próbaképpen, egy adag színes ruhánál, azzal minden ok volt. A fehérrel holnap próbálkozom. :)

Loihi írta...

Én sem mertem még kipróbálni. :-)

zafiram írta...

Én is kipróbáltam és úgy jártam, mint te. Viszont az egyik ismerősöm csak erre esküszik. ő mosószódát is használ mellé, ha jól emlékszem és szerinte még soha nem voltak ilyen fehérek a ruhái. Hát, én megmaradtam a mosópornál. Egyelőre.

Vera írta...

Én is pont most szeretném kipróbálni ezt a "rendszert". Régebben is olvastam róla, de végül az utolsó bátorítást a Pohly ikrek blogjában egy bejegyzés hozta meg. Talán nem bántódnak meg, ha idemásolom a linket, hiszen csak hasznos lehet:
http://www.pohly.hu/blog/?p=989

szerintem a szóda használata fontos lehet, hiszen az "intelligens" mosóporokat is már legtöbbször úgy reklámozzák, hogy a "szóda" erejével tisztít, tehát ahhoz is adhatnak szódabikarbónát vagy valamilyen módosított változatát, ezt nem tudom, nagy baromságot nem akarok írni. Emellett eszembe jut, hogy mintha valaki mondta volna régen, hogy szódabikarbónát tesz a fehér ruhákhoz, mert amennyire én tudom, a víz keménységétől függ, hogy mennyire szürkülnek el a ruhák, a szóda meg lágyít.

Én egyelőre csak a zöld lámpát várom, hogy anyagi szempontból mikor kezdhetem a beruházást, és kipróbálom. Zita allergiás kiütései késztettek, hogy elővegyem a témát, mára úgy tűnik, hogy táplálékallergiáról van szó, de ettől függetlenül szeretném környezetbarátabb módon megoldani a mosást, mert nálunk rengeteget megy a gép. Remélem, beválik, és mindenképpen jövök a tapasztalatokkal! :-) Egyelőre nem tántorít el az esetleges sikertelenség sem, benne van a pakliban. :-)

Anna írta...

Jól megleptél. Mindenre számítottam csak erre nem. Kiseri nagy szakértő kell legyen, hasznéja örömmel, kérdezd meg mi segített neki, nagyon barátságos lélek. http://kiseri.blogspot.com/
Hol vetted? MErt én is ki akartam próbálni. A magyarországi ár, nem volt olyan borsos ahhoz képest hogy hány mosásra elegendő. Amikor felvettem a kapcsolatot a céggel azt mondták ogy nem postáznak külföldre. Érdekelne egy próba mindenképp engem is. Emlékeim szerint árulnak hozzá ilyen olyan ezt azt még, nem csak a mosódiót. Szerintem is érvényes a gond a víz keménységével a mosáskor, mert a hagyományos mosószerek tisztitását is befolyásolja a víz milyensége.

sedith írta...

Katus, üdvözöllek!:) Remélem, beválik a szóda! Tudom, hoyg az is nagyon olcsó, de még nem jártam utána, hogy itt hol lehet kapni.

Eszter, Zafiram, azért ne bátorítson el az én bejegyzésem, mint írtam, inkább azért tettem közzé, hogy hátha én is segítséget kapok, hogy tovább tudjam használni.

Vera, az a fehérítő só, amiről írtam, nátriumperkarbonát, és ott az oldalon, ahonnan a mosódiót rendeltem, ajánlották az együttes mosást. Ezért is rendeltem meg az is. Tehát nem szódabikarbóna, de valami olyasmi lehet (én sem akarok nagy baromságot írni, mert fogalmam sincs a kémiáról), már akkor kutakodtam, hogy mekkora különbséget jelent kettejük között a bi- és a per- szócska? Megelégedtem azzal, hogy különbség és kész. Azt elfelejtettem írni, de az elején, amíg megérkezett a só (máshonnan rendeltem, kis késéssel) tényleg tettem szódabikarbónát az egyik mosóporos rekeszbe. Mostanában is használom a dióhéjat, de csak azoknál az adagoknál, amikor felnőtt sötét ruhákat mosok, tehát nem is piszkosak tulajdonképpen, csak viselve voltak és muszáj felfrissíteni. De épp azt akartam, hogy a lányok ruháit mossam természetes anyaggal, mert nálunk meg Boró az érzékeny bőrű.
A linket köszönöm, megnézem.:)

Anna, hát akkor nincs is jobb alkalom, hogy viszonozzam kedvességedet, minthogy küldök neked egy kis mosódióhéjat!:) Most csak az a kérdés, hová küldjem. Még a régi helyre? Ha ezen a héten ottvagytok még, akkor megkapod! Amúgy az itteni ára olcsóbb volt, mint Magyarországon: 40 lej volt a kiló és ehhez talán 8 lej postaköltség volt, ha jól emlékszem. Most nem tudom még megadni, mert meg kell keresnem, de rögtön írom a linket, hogy hol rendeltem. Bioboltban itt Vásárhelyen 38 lej volt a félkiló, szóval az üzletben nagyon rátesznek!
Köszi neked is a linket, megnézem.:)

fenci írta...

Szia!Téged olvasva folyamatosan az az érzése van, hogy én is, én is! vagyis épp pénteken kaptam meg az első mosódió-adagot, ma mosok először vele. Mondjuk én nem vettem mellé sót, hanem ahol olvastam ott sütőport ill. szodabikarbonát ajánl - majd meglátom. Még csak annyit, hogy én a foltokat mindig frissen kidörzsölöm házi mosószappannal, igy a folt már halvány mikor mosok. Esetleg majd próbálkoznék a fehér ruha előzetes áztatásával is ... majd leirom a tapasztalatokat... alinket nem bánnám ha közzétennéd, ha lehet, ugyanis én 36 lejért vettem a fél kilót - igy a tied nagyon olcso volt...

sedith írta...

Enci, ha tudtam volna!:9 Tényleg jó drágán vetted, itt is a bioboltban 38 lej volt a félkiló!
Sokáig kerestem ma az oldalt, de végül rátaláltam. Azóta drágítottak, mert 49 lej lett a kilós kiszerelésű, de akkor is olcsóbb, jóval. Itt találod meg: http://www.bionatura.ro/index.php?cPath=92
A sót pedig itt: http://www.eco-baby.ro/Detergenti_Biodegradabili/Sare_inalbitoare_detasanta__1Kg/id-fd21df5fa4b97473b9d949317d98e369.html

Mindenképpen számolj be a tapasztalataidról!:)

kata írta...

No, én is kipróbáltam még ősszel.
Nekem is az a tapasztalat, hogy önmagában nem elég a mosódió.
A foltokra epeszappant kenek, az nagyon jó, én 660 ft-ért rendeltem, de még mindig van belőle és kölcsön is adtam.
Nekem a kemény víz miatt mosószóda is jött mellé, szerintem az kellhet egyébként is. Sokszor előáztatok, fehéreket oxigénes fehérítővel, az muszáj, mert a dió nem tud fehéríteni.
Nekem a legnagyobb problémám, ami miatt ideiglenesen fel is hagytam vele, az az illat. Nem tetszik a mosóparfümös megoldás, vettem közben egy bio öblítőt, de az nagyon drága és én már legalább három éve nem használok öblítőt, csak folyékony mosógélt. Ahogy már nem tudtam kinn teregetni, onnantól lett gond az illatuk. Most újra besegít a tavaszi szellő és én visszatérek megint a dióhoz.
Esetleg a dió folyékony változatához, hátha annak jobb az illata.

Kata

Kati írta...

Én is már próbáltam. Nem vált be. Azt gondoltam az eredményt látván, "ennyi haszonnal langyos szappanosvízben is moshattam volna." :-S
Viszont kipróbáltam már a Vanisht is, meg az Ariel-foltoldót, és szintén semmi.
Legalábbis amit a reklámok sugallnak, hogy hideg víz, meg akármi... :-S

Rájöttem viszont arra, hoyg - főképp kisgyerekek koszos ruhái esetén - azonnal ki kell súrolni - akár sima szappannal is - a foltot, vagy beáztatni, akkor jön csak ki. Miután már beleszáradt, semmi nem veszi ki. Legalábbis nálunk. :-(

Az előző bejegyzésed nagyon jó. :-) Mi is hasonlóan élünk/étkezünk, persze a hús csak hús marad Tominál, de ha nem eszik hozzá köretet, csak salátát, már akkor is örülök. Meg akkor is, ha rá tudom őket venni, hogy csipsz helyett a tévénél este répát ropogtassanak. :-)
(Sőt, tegnap telefonáltam, és bekapcsolva maradt az aerobic-cd, mit látok, visszajövet? Igen!!! Tomi "táncolgat"! :-D)

Budai Evódia írta...

nekem is van. ugye én is törekszem a jóra...:)
szívesen tovább adom, csak pár szem hiányzik, kinek kell?:D