2009. december 11., péntek

Gyümölcsök

Mindkét lányom szereti a gyümölcsöket, kivétel nélkül. Sőt - anyák álma - hogy a nyers zöldségeket is csak amúgy tüntetik el magukban, legyen szó akár a paradicsom- uborka-paprika trióról, amit általában nyersen szokás fogyasztani, akár répáról, káposztáról, karfiolról, cékláról, stb., amit általában valamilyen módon elkészítünk és csak utána fogyasztjuk. No, de vissza a gyümölcsökhoz, mert erről akarok írni.

Kriszta is nagyon szereti őket, de vannak periódusai, amikor kevesebbet fogyaszt belőlük, illetve, amikor megmakacsolja magát és egyszerűen vagy csakazértis nem kér semmit sem. Máskor meg gyúrja magába. Ezért békén hagyom, akkor eszik valamit, amikor kívánja, akarja.

Boróka viszont más. Ő elélne kimondottan gyümölcsökön, zöldségeken. (Na jó, azért a hús sem hiányozhat, csak amúgy ragyog a szeme, ha húst lát.:)) Ő is időszakosan eszi őket, de nem olyan értelemben, mint Kriszta: neki egyszer alma, egyszer banán, máskor meg "pememama" vagy "dann"-időszaka van. Most pl. éppen ez utóbbi dívik.:D Hogy mi is ez? Hát a mandarin. Az előtte lévő pedig a pomelo (Ha esetleg valaki nem tudná, mi az: hatalmas grépfrútszerű gyümölcs, általában több, mint 1 kg, a húsa színe a citromé, íze pedig valahol a narancs és grépfrút között van, de csak egy árnyalatnyi a kesernyéssége, mi nagyon szeretjük. 1 db-ból általában degeszre esszük magunkat négyen. Az ára pedig kb. annyi, mint a narancsnak is.)
Egy ideig Boró minden ilyen gyümölcsöt a pememama névvel illetett, most már a mandarinra ráragasztotta a dann nevet. De valóban, rengeteg mandarin elfogy nálunk. Jobbanmondva, nem is mandarint, hanem annak kisebb testvérét, a klementint vesszük, de én tényleg csak méretbeli különbséget fedeztem fel bennük, és a mandarin szó jobban rááll a nyelvünkre. Jaj, talán még annyi előnye, hogy szinte magtalanok a gyümölcsök, ezért élvezhetőbbek. Ki is jelentettem a nagyaszülőknek, ha hozni akarnak nekik valamit, akkor az inkább ez az apróság legyen, mert ez biztos, hogy nem porosodik majd hetekig a polcon, szekrényben. A Mikulás is megtudhatta ezt a dolgot valahonnan, mert egy 10 kilós ládát hagyott itt a csajoknak, persze, teli gyümölccsel. Boróka reggelente ezzel indít: 5-6 mandarin. Megmosom őket, megbontom a száras végüknél és beleteszem egy dobozba. Ő bebújik az ágyba, mesét néz és bontja, eszi. A héját a dobozba teszi. Kikéri magának: el nem fogadja, ha én tisztítom meg neki, csakis, ha ő dolgozik meg érte. Amit nem is bánok, ha úgy vesszük. Éppen ezért is örülök annak, hogy a mandarin az egyik kedvenc gyümölcs, mert a narancsot utálom pucolni, azt meg ők nem tudnák megejteni.

Ma reggel – hogy Krisztát ne ébresszük fel időnap előtt - szintén a fent leírt forgatókönyv volt érvényben:





11 megjegyzés:

Borzási A. Kriszta írta...

megdobban a szívem erősebben, mikor meglátom ezt a kislányt... Ő is Kriszta:)

Agi írta...

Jaj annyira édes Boróka, pláne a kis borzos hajával!
A mandarin az nálunk is nagy fogyócikk és Jázmin se fogadja el ha én pucolnám meg...
Puszi nektek.

Ági írta...

Dicséretes dolog, hogy ilyen jó zöldség-gyümölcs evők lányaid de nekem is az jutott eszembe a képek láttán, hogy egy igazi szöszke angyalkád van.
Ágnes

VH írta...

Olyan édes Boróka,hogy leírni nem tudom csak nézni hogy milyen szőkék mind a ketten.) Kriszta már kész hölgy,Boróka meg olyan babás:)

Ki tudja mikor jön hozzánk a második?Most nem olyan az életvitelem hogy merjek vállalni,bár nem bánnám. Ez az élet.

Puszi

kata írta...

Nagyon helyes, ahogy bontja, én is így akarok ébredni! Párnák között mandarinnal!

iméon írta...

Nagyon jó, hogy ennyire szeretik a gyümölcsöket, Eszter is két pofára falja mindegyiket. Még nem kóstoltam ezt a kilós grapefruit félét, de szokott lenni a piacon. Majd megkóstoljuk, biztosan finom.
Sok puszi: noémi

Loihi írta...

Gyönyörű ez a lány! (is) :-)

sedith írta...

Kriszta, ezeken a képeken éppen a kisebbikem, Boróka van, a nagyobbik lányom Kriszta. De ő is épp ilyen szép!:-D (Nem is vagyok elfogult!!!:P )

Noémi, bitos fog ízleni, és tényleg, az a fajta gyümölcs, ami laktat is!

Mia és Maja írta...

Most jutottam ide ,mert sajnos,mi is nagyon betegek voltunk.:(
Borzasztó lehetett Neked és Krisztának is,Mia már 39 fokos láz mellett is félrebeszélt...:s:(

Boróka (is) annyira,de annyira gyönyörű!Nekem az utolsó kép a kedvencem!:p:)
Puszika!

andi írta...

sziasztok!
nálunk is most a mandarin a nagy kedvenc..ennek örülök, mert Bogi sajna nem eszik meg minden gyümölcsöt, banán, alma, mandarin, dinnye, málna. a paradicsomot, paprikát, uborkát még véletlenül sem kóstolja meg..szerencsére a főtt zöldségeket megeszi azért..
nagyon édes Boró ahogy dolgozik:)

Kati írta...

Jaj, Istenem, de édes!!!!
És milyen ügyes! Emmának még mindig én pucolom. :-$

Szerencsére az enyémek is nagyon szeretik a "nyerset". :-)