2009. április 16., csütörtök

Semmi gond

Megmutattuk. Elmentünk a sürgősségre, ahol igaz, hogy kissé „visszajátszás-ütemben” ment a dolog, de végül sorra kerültünk és megnézték a kezét. Addig viszont egy nagyobb izgalmat is átéltünk.

Már indulásra készen álltunk, éppen Krisztát készültem megfésülni, amikor valami fekete pontot láttam Boró fején. Felemeltem a haját és azt hittem, szívinfarktust kapok, amikor megláttam: kullancs. Másodpercek töredéke alatt átfutott az agyamon, amit a kullancsról tudok és oda jutottam el, hogy nekem is volt és semmi bajom nem lett tőle. De ugyanannyi időre volt szükségem ahhoz is, hogy eszembe jusson: veszélyes is lehet, mert ha fertőzött, betegségeket terjeszthet. A másodperc még egy töredéke alatt azon „töprengtem”, hogyan is lenne a legjobb kiszedni. István az olajat ajánlotta, de valahonnan felsejlett, hogy azt nem szabad. Biztos, ami biztos alapon a doktornőt hívtam ő pedig azt ajánlotta, hogy csipesszel fogjuk meg és az óra járásával ellentétes irányban csavarjuk, amíg ki nem jön. Végül, amikor megemlítettem, hogy a fején van és hogy Boróról van szó, a doktornő úgy gondolta, jobb lesz, ha szakamber szedi ki. Mi is jobbnak gondoltuk. Már amúgyis indultunk.

A poliklinikán megmondták hová menjünk – először a kullancs eltávolítása volt fontosabb – és meglepetten vettem észre, hogy a kezével is ugyanide kellett volna jönünk: két légy egy csapásra, legalább. A orvos kb. 1 óra múlva érkezett meg, és ettől kezdve már gyorsan ment minden. Másodikok voltunk, és néhány perc alatt a kullancs már el volt távolítva.Ezután említettem a kezét, ami még mindig fájdalmas volt szegénykémnek. Emelgette, nyomogatta neki, finoman fordítgatta és úgy tűnt, hogy könyökből fáj neki. Semmi sem utalt törtésra, repedésre, de a biztonság kedvéért elküldött röntgenre. Szerencsére, tényleg beigazolódott, hogy egyik veszély sem áll fenn, az orvos szerint megüthette, esetleg kicsit megrándult és a fájdalom miatt nem mozgatta, inkább kímélte. De már ott a kórházban, amíg a röntgenképre vártunk, használni kezdte: a vizes flakont a szájához emelte a „jó” kezével, de mivel nem tudta egészen felemelni, a másik kezével segített egy kicsit. Azóta itthon is használja. Nem teljes gőzzel még, de már remélem, túl vagyunk a nagyján.

Végezetül, mielőtt eljöttünk, az orvos házi feladatot adott: két hétig antibiotikumot adni Borónak bármilyen eshetőség megelőzése végett. Őszintén, sokallom a két hetet, de eszem ágában sem áll kétségbevonni a döntését, annál is inkább, hogy a doktornőnk is helyeselte ezúttal. Remélem, tényleg semmi baj nem lesz.

12 megjegyzés:

Virág írta...

Ééédes Maszat, látom használja! :-) Nem akartam mondani, de én a kezével kapcsolatban is egyből kullancsfertőzésre gondoltam.. Remélem, tényleg nem lesz baj... Puszi és örülünk a jó híreknek! Puszi!

Loihi írta...

Noah-ban is volt tegnapelőtt. Pedig csak a kertben játszott.Azóta minden este kullancsvizit. Oltáson nem gondolkodtatok? Ott nem tudom mi a helyzet, de a Bakony-Balatonfelvidék sajnos nagyon fertőzött. :-(

Renáta baba írta...

Hála Istennek minden rendben..huh...

Bogár és Gerti írta...

Húha... remélem, mielőbb használja rendesen a kezét újra.
A kullancsról meg annyit hallani... Lili hamarosan kapja a 3. oltást :) :-D
Puszi

sedith írta...

Virág, a kullancsnak semmi köze a kezéhez. Ahogy felfedeztem, már rögtön kombináltam és az eltávolítása után rögtön ez volt az első kérdésem az orvoshoz, hogy a kullancs okozhat-e ilyesmit. A válasz nemleges volt. Ugyanígy megkérdeztem a saját orvosunkat is, és ő is ugyanezt mondta. Amúgy ha fertőzött is lett volna a kullancs, úgy tudom, hoyg nincsenek jelei ilyen hamar, akár néhány hlétbe is beletelhet, hogy valami kiderüljön.

Eszter, nem gondoltam beoltani több okból is. Az első és legfontosabb, hoyg nem is biztos, hoyg itt van oltás ellene. Mert itt nincsenek úgy beindulva az emberek az oltásokkal. Bárányhimlő elleni oltás is csak mostanában kezdett megjelenni. Persze, lehet, hoyg ha venni szeretnék, akkor be lehetne szerezni, de itt jön a második ok, hogy nem vagyok túl oltáspárti és bőven elegendőnek tartom a kötelezőeket. Három pedig, hogy annyi mindent olvastam össze pro és kontra is, hogy nem is tudom, mi a riasztóbb. Mindenesetre, még nem akadt senki, aki megcáfolhatatlan érvekkel az oltás pártjára állítson.

Sajnos, azt kell mondanom, hogy tudatlanságomnak tudható be ez a kullancs-história, de legközelebb, ha ilyen helyen járunk, majd elővigyázatosabb leszek. Tudom, hoyg vannak kullancsriasztó szerek, amik, ritkán használva, nem okoznak bajt, úgyhogy hamarosan beszerzek valami olyasmit. A második és nagyon fontos tanulság, hoyg nem elég átnézni tetőtől talpig a gyerekeket (és magunkat), hanem rögtön le kell dobni a kirándulós ruhát, mert az történhetett, hoyg a dög még a ruhájában lehetett, ezért nem fedeztem fel a tanulmányozáskor.
Puszillak benneteket!

Ewe írta...

Örülök, hogy minden rendben!!!!:)))
Hu a kullancsnál megállt az ütő bennem is... Én is antibiotikum ellenes vagyok de tuti, hogy ezt ilyen helyzetben nem kérdőjelezném meg. Jó vagy!!!!! Este fürdés után nézni fogom őket, eszembe sem jutott eddig, pedig egész nap kint vagyunk/vannak.

Pusza,
Evi

Gabi írta...

Húú,micsoda izgalmak...:oÖrülünk,hogy minden rendben van!:)És lesz is!:)Szkokán fiúk

Évi írta...

jajj de jó, hogy kiszedték.Mondjuk nálunk elküldik laborba vizsgálatra, hogy nem volt-e fertözött az állat.Sajna vagy nem én is oltásellenes vagyok nagyon, de rettegek a dögtöl, ugyanúgy mint Te.
remélem pici keze rendbejön.Még jó, hogy épp úton voltatok, igy hamar elintéztek mindent.

Pusz, Évi

Kati írta...

Örülünk, hogy minden rendben. Megránthatta a a kezecskéjét. :(

(Edith, drága, haragszol ránk valamiért, hogy már nem "jársz hozzánk"? Megbántottalak - akaratomon kívül - valamivel? Kati)

Ákombákom és Réka írta...

Nem semmi szegény bOró:( Nekem be vannak oltva kullancs ellen, de kukk mindegy mert pl a Lyme kórra nincs oltás, azt meg terjesztik. Tudod mi a fura? Kutyáknak már kifejlesztették:o Ha van benne, elviszik a doki beadja és kész. Nekünk pedig nincs.:)

Mi zöldövezetbe lakunk így én is lassan előveszem a kullancsirtót, nyáron mindig van nálam.

Borónak pedig így a kezelésel tuti nem lesz semmi baja.
Ákomék

Szitya írta...

Szia Edith!

Szörnyű dög ez a kullancs. Én is rettegek tőle, de az oltástól még inkább. Így aztán, ha veszélyesebb helyre készülünk (bár tény, hogy még akár a kertben is lehet), akkor előtte Polyvitabét adok nekik. Zita utálja, mert pisi-szagúnak tartja a pirulát (az is), de valahogy még mindig jobbnak tartom, semmint, hogy szedegethessem ki belőlük és rettegjek, hogy milyen betegséget kaptak el. (A polybé pont ilyen rossz szagot ad a bőrnek, ami miatt nincs kedvük a kullancsoknak beléjük szállni). És, persze, fújjuk is őket Off-fal.

Szurkolok, hogy minden rendben legyen!

Puszi,

Szilvi

sedith írta...

Szilvi, köszönöm ezt a Polyvitabét. Nagyon mérges vagyok magamra, amúgy, mert mindig van itthon Off-unk. Autan-unk is van, de nem tudom, hogy kullancs ellen jó-e vagy csak szúnyog és más rovarcsípések ellen.