2012. július 12., csütörtök

Új korszak az életünkben

Bár konkrétan akkor nem írtam róla, de néhány hónapja itt-ott elejtettem szavakat, melyekből kiderül, hogy nem ehetek disznóhúst. Allergiás vagyok rá, és bár addig nem okozott semmiféle tünetet - azaz nem tudhattam, hogy bizonyos dolgok miatta történnek - amikor nem eszem, most teljesen másképp érzem magam. Nem puffadok állandóan, nem ég a gyomrom és a nyelőcsövem, és (bocsánat) nem hányok. Ezt onnan tudom, hogy volt egy háromhónapos disznómentes időszakom, minekutána a körülmények úgy hozták, hogy ismét ettem rendszeresen, és  minden ugyanolyan lett, ahogy előtte volt. Mostanra ismét normalizálódtak a dolgok, süthetek-főzhetek a saját konyhámban, és remélem, az eredmény sem fog elmaradni.

Talán egyeseknél összedőlne a világ, ha ez kiderülne róluk, mármint hogy a sertésről le kellene mondaniuk, nálam, nálunk viszont nem okozott gondot. Maga a hús kiváltása egyszerű volt, mert amúgysem voltunk nagy disznóhúsevők: annyit fogyasztottunk évente, amennyit a család disznót vágó részétől kaptunk. A "disznóságok" pótlása azonban nehezebb lesz. Mert én nagyon szeretem a szalonnát, a töpörtyűt, a májast vagy a házi kolbászt is. Persze lehet ezeket másféle húsból is készíteni, de kérdeztem, és azt mondták, ha évente egyszer-kétszer, amikor megkívánom, éppen disznóból eszem őket, nem lesz semmi bajom tőle. A család - vagyis István, mert a lányok még nem szólnak bele:) - is úgy van vele, hogy ha nekem nem szabad enni, inkább ő sem kéri; mint írtam, eddig sem szerette túlzottan, sőt, őt a "disznóságok" meg abszolút hidegen hagyják.:)

Fotó: INNEN.

Ezzel meg is volnánk, és még túl nagy változást, törést sem okozna az életünkben. Sőt, az sem, hogy a zöld teára és a gyapjú bármilyen formájára is allergiás vagyok. De .... volt egyszer egy tegnapi nap is ....

... Amikor Istvánról is kiderült egy-két "érdekes" dolog. Mégpedig az, hogy a cukorra allergiás. Meg a banánra és a szőlőre. És ez már "kissé" megváltoztatja az életünket. Fehér cukor, juharszirup, méz, fehér nádcukor, porcukor szóba sem jöhet ezután nála, ellenben a barna nádcukor nagyon kismértékben megengedett, illetve nem vált ki allergiás reakciót a gyümölcs-, a zöldség- és a nyírfacukor sem. A mesterséges édesítőszerek (pl. ciklamát, szorbitol, szacharin) is ki vannak zárva, de ezeket úgysem használnánk. A változatosság kedvéért férjecském a fekete teára is érzékeny, úgyhogy a zöld teámat már kidobtam, feketét pedig eddig sem, és ezután sem veszünk.:)

Fotó: INNEN.

Nem mondom, hogy most le lennénk törve az eredmények miatt, de az tény, hogy a cukor elhagyása jobban felforgatja majd az életünket, mint a disznóhúsé. Egyszerűen azért, mert meg kell tanulnunk meglenni nélküle, meg kell szoknunk azt, hogy másfajta termékekkel helyettesítsük. Igaz, eddig sem volt idegen számomra a mesterséges dolgok kerülése, illetve a teljes értékű tápanyagok használata, de mit szépíteni: amíg csak puszta "hobbiból" teszi ezt az ember, csupán azért, hogy egy kicsivel többet tegyen az egészségéért, mint a többiek, teljesen más dolog, mint amikor már nem szabad fogyasztani valamit. És nagyon komolyan kell vennünk a dolgot, mert István családjában van cukorbeteg személy, tehát ő is hajlamos lehet rá.
Igazából nekem okoz most fejtörést ez a dolog, mert mint írtam meg kell találnunk azt a terméket vagy termékeket, amelyekkel jól ki tudjuk váltani a cukrot. Persze, van alternatíva, tudom, de ki kell kísérleteznem, hogy mikor melyik a jobb számunkra, természetesen a "zsebet" is beleértve. Mert pl. a nyírfacukrot itt nagyon horror áron láttam egyszer: 62 lejért kilóját. Ami a fehér cukor kb. 5 lejes árához képest nem kis különbség! De azóta, remélem, itt is csökkent az ára, és elérhetőbb.

Szóval, az új konyhám (amiről majd lesz beszámoló, ha már mindent befejeztünk) nem várt újdonságokat is hozott magával, de nem baj, megoldjuk. Annak örülünk, hogy kiderült, és már mostantól tudunk tenni azért, hogy elkerüljünk későbbi nagyobb bajokat.

5 megjegyzés:

Sz. Zita írta...

Szia Edith!
Nagyon sajnálom, ez nem valami jó eredmény, főleg a cukor miatt. Ha gondolod, nézek itt cukrot, hátha olcsóbb, s akkor viszek haza neked.
Hogyan jöttetek rá egyáltalán, hogy allergiásak vagytok, mik voltak a jelek? Csináltatok tesztet is mindenfélére?
Puszi

sedith írta...

Zita, biorezonancián voltunk. Csak úgy, elmentünk állapotfelmérésre. Lassan a lányokat is elviszem, mert jobban szeretném idejében tudni, ha vigyáznunk kell valamivel.

Zita, ez egy olyan gépezet, hoyg az égvilágon mindent kimutat, ha baj van a szervezetben. Nemcsak allergiákat, hanem vitaminhiányt, savasság szintjét, hormondereglációt, de daganatot, rákot is. Az allergiáknál pedig nagyon pontosan ki tudja mutatni a dolgokat. Pl. nemcsak úgy, hogy egyszerűen glutén, hanem azt is, hogy csak a búza vagy a zab gluténjére allergiás valaki.
Köszi a felajánlást, valószínű, hoyg élek is vele. Autóval jösztök? Mert ha nem, nem akarom a csomagjaitokat terhelni. Megnézem az árakat, és majd egyeztetünk, hogy érdemes-e, de szerintem ott biztos olcsóbb.
Puszi

Sz. Zita írta...

Autóval megyünk, jó nagy a csomagtér :)
Hol csináltátok a vizsgálatot és mennyibe került? Jó lenne nekünk is, mert Isti sem áll túl jól a gyomrával már hónapok óta, ki tudja mi a baj.
Megnézek mindenféle cukrot, s majd leírom, hogy mi mennyi.

sedith írta...

A Novi 7-ben van a rendelő, és 160 lej a vizsgálat. De nem fog menni nektek, mert csak programálással működik, és kb. félévre rá adnak időpontot. Istvánt februárban jegyeztettem elő tegnapra.

sedith írta...

Jaj, néztem a német cukrokat, és sajnos úgy néz ki, nem sokkal olcsóbbak. Hátha te nagyobb sikerrel jársz. Ellenben Magyarországon pl. a Xukor jóval olcsóbb, mint amit itt lehet kapni.