2010. május 9., vasárnap

Boró további érdekes szavai

Olyan gyorsan tanul a kisasszony, olyan rohamosan fejlődik minden téren, tehát a beszédben is, hogy muszáj lejegyeznem ismét az olyan szavakat, amiket nagyon érdeksen mond, ejt mostanában. Holnap, holnapután lehet, már másképp mondja, akár egészen helyesen is. :)Ilyen volt pl. a: pindi. Most már kimondja: mindig.:)

mákis - másik
mégegget - még egyet, de 'még egyszer'-értelemben
hóni - zokni
honni - rózsaszín:)
bokohán, régebb pokohán - boszorkány (a Hófehérkéből)
akkonkám - asszonykám (a Hol jártál, báránykámból)
heteke, de most már hekete - fekete
tötönöm hépen - köszönöm szépen (története: Eddig, de néha még most is, ha adtam valamit neki, egyből mondta: tössz. Ha nem mondott semmit és rákérdeztem: mit kell mondani, rávágta: tömö. Most már legtöbbször ezt mondja: tötönöm hépen.)
tomo - csókolom (bár mostanra ez is legtöbbször: tokojom)
hejjem - szellem (erre jó a Minimax - még szerencse, hogy itthon nincs)
tituka - cicuka
emomott - elromlott
hajdos hajamit nekem - rajzolj valamit nekem
kumátátá, hákumátátá - "hákuná mátátá" (Oroszlánkirály I.-ből)

Ezenkívül, most már bizton állíthatom, hogy tévedhetetlenül ismeri, megnevezi és használja a színeket. Az első a kék volt. De akkor minden kék volt. Mostanra már annyira árnyalja a dolgokat, hogy ha egy szín csak előfordul valamiben, azt mondja: najahággás.
kék
höd - zöld
pijos - piros
hágga - sárga
najahágga - narancssárga
hejé - fehér
heteke/hekete - fekete
jija - lila
honni - rózsaszín
banna - barna
Érdekes, hogy szó elején az s hangot sosem ejti ki, de ha a végén, vagy néha a szó közepén van, már jól mondja, mint pl. abban, hogy najahággás. Vagy Kista (Kriszta).

Mondókázik, énekel állandóan. Mindent tud, amit tanulnak az óvodában, de egyedül nem tud mindent elmondani. A sorok utolsó szótagjait viszont kiba nélkül mondja Krisztával egyszerre. (Kriszta túl gyorsan mondja úket, így ő inkább cska a végén kapcsolódik be.) Az Ecc, pecc, kimehetsz-et elejétől végig, segítség nélkül elmondja. Így kezdi: pecc, pecc, kimejecc...:)

És, ha már mégsem álltam le csupán a szavaknál, leírom a tegnapi beköpését is a csajszinak. István tussolt, készült zenélni. Boróval muszáj volt bemenni pisilni. István épp törülközött, Boró meg nagyon figyelmes lett egyből:D. Egyszercsak rámnéz nagy komolyan és mondja: Háttam. (Láttam) Apunak van nan nunija! (nagy nunija.:D) Vigyorogtunk Istvánnal.



5 megjegyzés:

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Sziasztok!

Tunderi lehet Boro ahogy beszel,ahogy szovegel.Ngayon ugyes hogy mar ismeri a szineket is, es ilyen ugyesen mondozkazik.
Olyan kis tunderi lehet,nagyon aranyos.
Jo hogy leirtad a beszedeket mert feledesbe merult volna hamarosan.
Igy legalabb megmarad.

puszika Szabina,Julia es Izabella

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Lattom ujra lemaradtam a kepekrol,nagyon edes a csajszi,olyan kis helyes es milyen kis szorgalmas.pusizka

Mia és Maja írta...

De aranyosak a lányok!:p:)

Bizony,sokszor én is gondolkodom,mit is akartam feltétlenül leírni,de ha nem írom le rögtön,utána már nem jut eszembe...:s
Pedig kár,mert most a legédesebbek,egész nap csak csacsognak,kis cukorkák.:p:))

Bocsi,hogy nem tudunk sűrűbben jönni,a munka mellett elég nehéz már olyan tempóval vezetnem a naplónkat is,mint amikor még itthon voltam.:$

Puszi Nektek! :)

Erika írta...

Kedves Edit!
Zártkörűvé tettem a blogunkat. Szeretnék meghívót küldeni Neked is. Ha szívesen olvasnál rólunk a továbbiakban is, kérlek küldj egy emailt az erikakrizsankukacgmail.com címre!
Maccancs

Gabi írta...

Aranyos a kis gyerekszáj...:-)
Mekkorát nőtt Boró!
Szkokán fiúk