2012. május 23., szerda

Sült ponty natúr krumplival

Ezt a főzős naplóba megírt bejegyzést ide is beteszem, mert tulajdonképpen a múlt szombati napunkról szól. És ráadásként egy recept is jár mellé. :)


Hozzávalók: 1 horgászni szerető férj, 1 férjét horgászni kísérni szerető feleség, 2 belevaló csajszi, akik nem elrontói semmiféle jónak, 1 horgászversenyt szervező munkahely, és a fűszerek: 1-2 pontyos tó, csipetnyi napsütés, illetve ízlés szerint bármi, amire ilyenkor valakinek szüksége lehet.

Elkészítése: Kelj fel hajnali 3-kor, küldd el utolsó anyagaidat a főszerkesztőnek, az évente max. kétszer vásárolt párizsiból, vajból, zöldhagymából, petrezselyemzöldből, mustárból és tejfölből készíts finom kenceficét, 6-kor ébreszd a családot, készülj el íziben, ülj autóba családostól, férjedet ültesd az anyósülésre, és hajts el a pontyos tóhoz, ahol a férj munkahelye horgászversenyt szervez. Pakolj ki a tóparton, a férjedet hagyd előkészülni, te pedig szívd be a hajnali hűs levegőt mélyen a tüdődbe! Lányaidat hagyd futkározni kedvükre, te pedig, egy kávé társaságában, gyönyörködj bennük. Időnként a férjednek is vigyél egy kávét vagy egy-két szelet párizsikrémes kenyeret, etesd meg a gyerekeidet, majd terülj el a leterített pokrócon. Eszmélj arra, hogy valaki a mentőhálót kéri, szaladj a vele játszó gyerekhez, és hozzad gyorsan kimenteni a horogra akadt halat. Izgulj, hogy nehogy elússzon, majd, hogy biztos a másik hálóba kerüljön bele, végül pedig kávézz egyet ismét, megynyugodva. Utána próbáld elaltatni az autóban fáradt kisebbikedet, majd miután felébresztett az "anyu, nem akarok aludni"-zsörtölődésével engedd útjára, és pihenj tovább. Miközben mindent hallasz körülötted, ébredj arra hogy véget ért a verseny, és mindenki pakolászik. Várd izgatottan a zsűritagokat, majd örülj a megmért halnak: 0,9 kg (ami végül otthon 1,087 g-ot mutat), és a férj által elnyert 10. helyezésnek. :) Aztán, gyümölcsnapon lakj jól finom halacskával, majd 30 másodperccel a lezúduló eső előtt pattanj autóba (persze, családostól) és jóleső fáradtsággal a tagjaidban érkezz haza. A tálalást már ki-ki kedve szerint végezheti.:D:D:D:D



Ezt a képet 4 évesem készítette rólam




És akkor most jöjjön a tulajdonképpeni recept. Nagyon egyszerű és hagyományos ízesítésű. És bő olajban kisütött, de néha-néha ezt is "megérdemli" az ember.:)

Sült ponty natúr krumplival

Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére: 1 db 1 kg körüli konyhakész ponty, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, liszt, bő olaj; a körethez: 60 dkg krumpli, só, olívaolaj; a tálaláshoz: muzsdéj, petrezselyemzöld, salátalevél, citrom.

Elkészítése: A halat a gerinc mentén kettévágjuk, alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel, majd hideg helyen állni hagyjuk. Az olajat felforrósítjuk, a halat pedig megforgatjuk lisztben, és a forró olajban, mindkét oldalán szép aranybarnára sütjük. A krumplit meghámozzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan, hogy össze ne törjük, kissé összerázzuk. A megsült halat a krumplival tálaljuk (erre petrezselyemzöldet szórunk) citrom és muzsdéj kíséretében. Ez utóbbi lemaradt a képről.:)

2 megjegyzés:

Szitya írta...

Ez zseniális volt, Edith!!!!
Méééég!

sedith írta...

Szilvi, maaaaaaajd! :)