2011. december 4., vasárnap

Párbeszéd egy 5 és fél évessel

- Hmmmm, ez mennyei..... Anyukáááááám, mit jelent az, hogy mennyei?
- Kicsi szívem, attól függ, mit akarsz mondani vele, mert...
- Hát azt, hogy ez az étel isteni.
- És az, mit jelent? - kérdezem én.
- Azt nem tudom, csak azt, hogy finom. És nekem nagyon ízlik.
.
.
.
Kell még vagy egy szinonima???:)
Természetesen, Krisztával zajlott a párbeszéd, akinek hatalmas a szókincse korához képest (egyszer le is írom, hogy mennyi szinonimát tud egy-egy szónak), és aki egyelőre azon vacillál, hogy doktor néni legyen avagy ... paleontológus. :D:D:D

Még októberben, hosszú hajjal

9 megjegyzés:

Vivien írta...

Nagyon boldog névnapot kívánok Borókának! :)

Puszi.

Vivien

Kati írta...

:-) Édes, okos doktor néni!
Marci is "paletológus" lesz. :-)

sedith írta...

Vivien, köszönöm szépen.:)

Renáta baba írta...

Olvastam Andinál ,hogy te is irtad a step-by-step osztályt.Mitől jobb ez,mint az eredeti tanulás?Mi az előnye?

sedith írta...

Eszter, röviden képtelenség ezt megfogalmazni. Hasonlít kicsit az óvodára olyan szempontból, hogy a gyerekek külön centrumokban/sarkokban dolgoznak, rotációval cserélődnek, úgyhogy mindenki részt vesz mindegyik centrumban, ami azon a napon benne van az órarendben; nem annyira merev a szabályzata: a gyerekek nem kénytelenek 50 percig a padban szépen ülni, nagyobb az interdiszciplinaritás, több lehetőségük van azt tanulni, ami igazán érdekli őket. Sokkal nagyobb önállóságot tanulnak, nagyon jó csapatszellem szokott kialakulni, szóval, akiknek oda jártak a gyerekeik az ismeretségi körömből, csak dicsérni tudták. És nemhogy 5.-től lemaradtak volna, hanem messze megelőzték hagyományos osztályban tanuló társaikat.
Persze, ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos osztály nem lehet jó. Minden a tanítónőtől függ: hogy mennyire képes úgy tartani magát a tantervhez, hogy amellé még csomó más is beleférjen.

Renáta baba írta...

Köszi Edith!
Az utolsó mondatra reagálva:Pont az a baj,hogy a rendes sulinál az óvónő annyira sok anyagot le kell adjon,hogy a gyerekek túl vannak terhelve és aki nem elég ügyes,az le is marad a tanulásban.
Most hogy 6 évesen kötelező o. osztáyba adni a gyereket,nagyon elgondolkoztam,hova adjam...

sedith írta...

Eszter, az anyag, a tanterv ugyanaz akár ilyenbe, akár olyanba jár. Csak más módszerekkel, más eszközökkel, más módon tanulják meg. Egyesek azt mondják, hogy az nem iskola (mármint a step by step), nem lehet rendet tartani, nem tanulnak rendet és fegyelmet, pedig szerintem de, csak nem úgy, hogy a gyerek meg sem pisszenhet, nem mondhatja el a véleményét, stb.

Virág írta...

Kisdobosbecsszó, letöltöm a kifőztük minden lapszámát, de hogy tudom a reklámot kikapcsolni, mert így nem látok... :S

sedith írta...

Kisdobosbecsszó, drága Virágocskám, de miylen reklámról van szó?:) Mert ha én megnyitom a Kifőztük oldalát, semmiféle reklám nem jön be! A lap tetején, a fejléc alatt vannak a legfrissebb kiadványok címlapjai, majd, ha legördítesz, a napi nyereményjátékok. Más nincs, legalábbis nálam nem jön be semmi más. :)